måndag 31 augusti 2015

Dagens citat: "med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin"

I Karlfeldts dikt ”Sång efter skördeanden” finns de välbekanta och ofta (fel)citerade raderna om Fridolin:

”och han talar med bönder på böndernas sätt 
men med lärde män på latin.” 

Erik Axel Karlfeldts alter ego, Fridolin var, liksom Karlfeldt själv, en studerad karl, uppväxt under enkla förhållanden i en bondesläkt. Karlfeldt kunde, precis som Fridolin, skriva både enklare visor och fin poesi, eller med Karlfeldts egna ord, både ”allmogelåt” och ”herrskapsvers”. Karlfeldts klassresa var fantastisk, från skammen då fadern dömdes för urkundsförfalskning och fädernegården fick säljas, genom fattigdom och umbäranden som student, till disputerad, ledamot av Svenska Akademien och Nobelpristagare.

Det är Fridolin jag tänker på när jag menar att man ska skriva och tala så att den som läser eller lyssnar förstår. Språket är det verktyg som hjälper oss att bli förstådda. Tyvärr hemfaller vi ibland åt att använda språket för att skapa distans, medvetet eller omedvetet. Det är synd.

Oavsett om vi gjort en karlfeldtsk klassresa eller ej, kan det vara bra att kunna anpassa sitt språk så att man alltid gör sig förstådd.

Det är språket som är svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting.


4 kommentarer:

  1. En del kanske VILL skapa distans. Då nyttjar de först språket, ibland utan att man märker att de gör just det. Enbart för att skapa distans. Det är märkligt tycker jag.

    SvaraRadera
  2. "En del" är väl årtiondets underskattning. ALLA expertspråk är utformade just för att stänga ute massorna. Ta bara vårt senaste exempel "Dataexperten". Trots att jag själv tillhör gruppen måste jag säga att maken till lysande exempel är väl svårt att finna. Att kunna tala på ett sätt som stänger massan ute, men ger exklusivt umgänge mellan få har sedan bibelns skapelse gett makt och det är vad allt i slutänden handlar om. Att kunna tala på ett sätt som bara kan förstås av få, ger gruppen makt över massorna. Så det finns inget: "en del". Alla som kan, alla som tillhör en exklusiv grupp fungerar likadant. Advokater, läkare, dataexperter, präster, revisorer m.fl, m.fl.

    SvaraRadera
  3. Helt sant, man kan lyssna på politiker i timmar, sedan undrar man, "Vad sa karl´n egentligen." Olof Palme var ett lysande exempel, ändå så kunde han trollbinda massorna. Den verkligt bildade talar så att alla förstår och känner sig delaktiga.

    SvaraRadera