lördag 22 augusti 2015

Dagens ord: "petimäter"

Petit-maître = snobb
Jag vet inte om den här bloggen egentligen fyller någon funktion, men det är glädjande många som läser den och som kommer med glada tillrop och det är mycket roligt. Prenumerera gärna på inläggen – allt läggs inte upp på Facebook. (Klicka här nere till höger nånstans!) En del kommer också med synpunkter och påpekanden om felaktigheter – det är också glädjande och mycket välkommet!

Dessa personer skulle man kanske kunna kalla petimätrar. Ibland kallar de till och med sig själva så. Eller petimetrar. Ordet uttalas ofta med långt e i sista stavelsen, som i meta. Man kan ju tro att det har med petig att göra och kanske med längdmåttet meter, men så är det alltså inte.

Oavsett hur vi uttalar det så stavas det alltså petimäter. Det är ren och skär franska, petit-maître, och betyder snobb, ordagrant liten mästare. Sådetså!

Cirkumflexen [^] över i i maître talar om att det har fallit bort ett s en gång i tiden och då förstår man att det är samma ord som mästare, mäster, eng. master, it. maestro, etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar