fredag 21 augusti 2015

Dagens ord: ”gradäng”

Vi som sysslar med körsång brukar använda gradänger. Det är ett slags trappsteg som kören står på så att de olika körleden befinner sig på olika höjd, till glädje för publiken och dirigenten. 

I konsert- och teatersalonger och föreläsningssalar används också ordet om det sluttande golvet där publikplatserna är. Ordet används oftast i plural, gradänger, men i singular kan det beteckna antingen en rad med samma höjd eller en sektion av ett gradängsystem. 

 Ändelsen –äng antyder att vi lånat det från franska gradin som betyder samma sak. Franskan har fått det från italienska gradino med betydelsen litet trappsteg. På engelska heter gradänger risers. I en trappkonstruktion betyder det engelska riser sättsteg, men på en scen betyder det de steg som bildar en gradäng

Nå, etymologin då? Latin förstås. gradus betyder gång, steg och avsats. Detta gradus har gett oss många ord. Några exempel är grad (med en mängd olika betydelser), aggressiv och grassera. Jag kanske får anledning att återkomma till detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar