tisdag 1 september 2015

Dagens ord: "kissa", "pinka"," pissa"

När vädret ser ut som det gör i dag kan det kanske vara befogat att ta upp några av våra vanligaste ord. Allt som rör underlivet, även om det gäller våra vanligaste behov eller sysslor, tenderar ju att få många namn. 

Då kan det vara intressant att notera att det äldsta ordet förstås är pissa. Det är ett ljudhärmande ord och finns i många språk sedan medeltiden. Det heter likadant bland annat på engelska (piss), franska (pisser) och på tyska (pissen). 

Sådana ord tenderar ju att bli ”ofina” och då skapar man eufemismer, förskönande omskrivningar. På svenska är en sådan pinka, på engelska pee, på tyska pinkeln och på franska faire pipi. Det svenska pinka dyker upp redan på 1600-talet och ytterligare en försköning, kissa, kommer i slutet av 1800-talet.

På tyska lärde vi oss för några år sedan ordet wildpinkeln, som betyder ungefär att kissa öppet på allmän plats. Stadsdelen med alla nattklubbarna, St. Pauli i Hamburg tröttnade på alla Wildpinkler och slog tillbaka under parollen St. Pauli pinkelt zurück – St. Pauli pinkar tillbaka – med tidernas skojigaste uppfinning.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar