lördag 19 september 2015

Dagens ord: "pröva på"

En tittarfråga ;)! 

”Tidningsredaktionernas språkkunskaper är inte alltid så imponerande. Man skickar in ett material om gosskörens pröva på-dag och de ändrar i införandet till gosskörens prova på-dag.” 

Ja, det är ju ingen fråga, men ett språkligt problem. Vad är det för skillnad på, eller är det någon skillnad på, prova på och pröva på

Verbet prova betyder att man provar något, oftast kläder, och ordet är ett gammalt fornsvenskt ord som har sitt ursprung i latinets probare. Från samma latinska ord kommer ordet pröva som också fanns i fornsvenskan men tog vägen över tyska. pröva betyder att man utför prov, t.ex. prövar sina kunskaper. Ordet används ofta med någon preposition, pröva in till musikhögskolan, pröva sig fram till den rätta sammansättningen, etc. 

Sen har vi det fasta uttrycket pröva på, som innebär att man får erfara något, t.ex. pröva på att sjunga i gosskör

Ibland kan prova och pröva vara utbytbara, men i det fasta uttrycket pröva på finns egentligen inget alternativ, men det är lätt att konstatera att tidningsredaktören var i gott sällskap; man hittar gott om prova på-aktiviteter i allehanda texter på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar