fredag 18 september 2015

Dagens ord: "flertalet"

I dagens tidning skriver tre disputerade forskare i en debattartikel: ”Utöver ökat engagemang från hjälporganisationer har flertalet frivilliga initiativ till insamlingar av pengar och mat poppat upp […]”.

Denna felaktiga användning av ordet flertalet blir allt vanligare och jag har svårt att förstå varför. Det korrekta hade förstås varit att skriva många, flera eller ett flertal. Jag tror att det har att göra med den vanliga sjukan att man inte nöjer sig med korta ord, utan gärna använder ett något längre (jmfr. problem-problematik, funktion-funktionalitet) . 

Men i det här fallet blir det helt galet eftersom betydelsen ändras avsevärt. Ergo: 

  • flera = många, ex. Han åt flera köttbullar. Vi vet inte hur många, men det var mer än en. 
  • ett flertal = många, ex. Han åt ett flertal köttbullar. Fortfarande ett obestämt antal, men rent subjektivt var det nog många. Kanske åt han fler än han brukade, eller fler än de andra vid bordet. 
  • flertalet = de flesta, ex. Han åt flertalet köttbullar. Han åt de flesta, d.v.s. fler än hälften av de som fanns i skålen! Om det var många vet vi inget om, bara att det var en majoritet av de som stod till buds. 

Övning. Säg följande meningar: Flera politiker är lögnare. Ett flertal politiker är lögnare. Flertalet politiker är lögnare.

2 kommentarer: