söndag 8 november 2015

Dagens ord: ”intervju”

Det finns bara ett enda ord i svenskan som innehåller bokstavskombinationen -rvj-, nämligen intervju – med olika avledningar och sammansättningar (intervjuer, intervjua, intervjuobjekt, etc.). (Jodå, man kan hitta på en del kul sammansättningar som korvjox, larvjägare, torvjoggare, m.fl., men där ligger skarven mellan v och j, medan intervju består av ett vanligt lånord inter och det fullkomligt obegripliga och osvenska vju.)

Det är troligen vårt språks mest misslyckade inlån från engelskan, eftersom det knappt går att uttala. Att engelsktalande klarar av att uttala det beror på att de antingen inte uttalar bokstaven R eller att det engelska r-ljudet ligger på annan plats i munnen än det svenska. 

Problemet med att uttala ordet på svenska har lett till att r-et faller bort i substantivet så att det blir intevju och att uttalet av verbet förvanskas till antingen interjua, intevjua eller till och med intejuva

I över 100 år har vi dragits med detta missfoster till ord. Sedan 1883 är det belagt i svenskan och det var lika outtalbart då som nu. För den som är vaneradiolyssnare är uttalet ett hälsoproblem. Blodtrycket stiger i takt med att den ena journalisten efter den andra misslyckas med att uttala det och gör sin egen tolkning. Det enda botemedlet är off-knappen. 

Så frågan är om man inte kunde tänka sig en stavningsrevoluform! 
Slå till direkt och stava det d-a ordet INTERJU! 


Ps. Alltså jag har inget problem med uttalet – men alla andra verkar ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar